Reklama
 
Blog | Mikoláš Adlof

Flags of our Fathers

Drama z druhé světové války "Flags of our Fathers" zrežirované Clintem Eastwoodem, které by mělo přijít i k nám do kin 15.2.2007,  pojednává o bitvě na Iwo Jimě během tuhých bojích v tichomoří v roce 1945. Clint Eastwood adaptoval novelu Jamese Bradleyho stejného jména jako film, o amerických vojácích (Ryan Phillippe, Jesse Bradford, Adam Beach), kteří jsou oslavování za zdvižení americké vlajky během jedné z nejkrvavějších bitev během druhé světové války, právě v bitvě o Iwo Jimu. Fotka vlajky vztyčené šesti vojáky a jedním poddůstojníkem se později stala nesmrtelnou, jakožto symbol triumfu na bojišti. I přestože byli tito muži doma oslavováni jako hrdinové, oni sami o tom neměli ani tušení, a většina z nich zanedlouho poté na bojišti zahynula.

V podstatě se tedy jedná o pohled na bitvu u Ivo Jimi očima Clinta Eastwooda. Copak on vidí něco, co ostatní nikoliv ? Napadá mě.

Vlajka je jsitě důležitý národní smybol, ale až takhle důležitý ? Podpora civilního obyvatelstva, "tam doma", je během válečného konfliktu podstatná, a k ovlivnění jejího názoru slouží právě válečná propaganda, která píše reporáže a fotí fotky přímo na bojišti. Ale dělat kvůli tomu film ? Že by se zase jednalo o ukázku americké válečné hrdosti a traumatu, jako je u jejich válečných filmů obvyklé ? 

V zahraničí zatím tento film sklízí nadprůměrné hodnocení, ale já mám takový pocit, podle traileru, obrázků, kritiky a dostupných informací, že se dočkáme zase jenom amerického válečného filmu plného patosu a klišé, a na pravou bojovou realitu si asi budeme muset počkat až na třetí světovou válku, kterou zřejmě všichni zažijeme na vlastní kůži. Ne že bych se na ní těšil, ale zase bude o čem psát a o čem točit filmy. I když je fakt, že je zde mnoho témat, které filmaři ještě pořádně nezpracovali a které se točí jen pomálu, ne-li vůbec. Třeba taková první světová válka.

Reklama