Reklama
 
Blog | Mikoláš Adlof

Full Metal Jacket (Olověná vesta)

Z titulku je jistě patrné, jaký že to film dnes budu recenzovat. Doufám, že i Vy připojíte svoje dojmy z Full Metal Jacket, tedy pokud jste si, stejně jako já, oblíbili Kubrickovi pravidelné čtvrtky na ČT 2, kde jste ho včera měli možnost shlédnout. Chyba překladu názvu již byla pitvána jinde (viz článek: "Olověná Česká Televize" od Honzy Vurbse, zde na respektu), jen připomenu, že výstižnější by rozhodně bylo pojmenovat film po celopláštových střelách, nikoliv po olověné vestě. Nuže... 

Film začíná přetavováním zelenáčů na pravé mariňáky ve výcvikovém středisku, pod vedením přísného, až komicky pedantského instruktora, s kterým si není radno zahrávat. Začátek, a přibližně první polovina filmu je skutečně skvělá. Zábavná a originální. Výcvik je dost absurdní, a najde se zde spousta skvělých scén, jako třeba vztah vojáka ke své pušce. Navíc je zde postava vojína, na kterého tlak a tvrdost výcviku zanechají až příliš hluboké znamení, a na konci první poloviny nás tak čeká jedna z nejlepších scén z filmu. Byla by škoda ji prozrazovat těm, kdož neviděli, řeknu ale, že je vskutku mrazivá. Doufal jsem, že se absurdní a zábavná linka příběhu udrží až do konce filmu, bohužel mé přání nebylo vyslyšeno.

Skutečně zajímavá a zábavná zůstává "jen" první polovina filmu, tedy trénink americké námořní pěchoty. Druhá polovina filmu, tedy samotné bojové nasazení, postrádá nejen inovaci, ale i zajímavé momenty, kvůli kterým by se mi vryl tento film do paměti. Všechny situace jsme už někde viděli, a v tomto filmu nevynikají ani realističností, ani explozivní akcí, ani děsivým pohledem na válečný konflikt, nejedená se ani o satyru. Budeme zde např. svědky střetu malé jednotky s odstřelovačem v městské čtvrti v Hue, a nutno dodat, že jsem měl chuť do bojiště vlítnout a udílet rozkazy. Co to má sakra bejt ? Před námi je otevřené prostranství, končící u skupiny pár (tedy dvou) budov. Mezi nimi se nachází ulice, vedoucí na malé náměstí s další budovou naproti. V ní se pravděpodobně nachází potencionální ostřelovač. Velitel skupiny se rozhodne pro průzkum jedním vojínem, ten na daném náměstí dostane zásah. Další voják se pro raněného vypraví, i přes zákaz velitele, a … dostane zásah. Velitel nařídí ústup, nechce riskovat další ztráty, ale hlavní drsňák skupiny se pro (teď už dva) raněné vypraví, a, poté, co zajistí terén, vypraví se za ním i zbytek skupiny. Motají se tam mezi domy, pak sám velitel dostane zásah, když se pokouší volat se základnou, přitom však stojí u rozbořeného baráku, v kterém je dost velká díra, aby skrze ní mohl odstřelovač střílet. Nakonec se všichni rozhodnout pro zteč cílové barabizny s ostrostřelcem za podpory kouřových granátů. Hm. Za prvé je divné, jak se první dva vojáci, co dostanou zásah, naprosto nekryjí, když stojí na náměstí, a jsou krásně otevření na "open fire" nepřítele. Zbytek skupiny se tam tak nějak motá, a až nakonec se rozhodne pro koordinovaný útok. Naprosté zděšení ve mě způsobil kemping u oné rozbořené zdi, naproti nepřátelskému odstřelovači. Vojákům byl tento fakt očividně putna, díry ve zdi si nevšímají. Velitel to schytá do hlavy, a za tu chybu jsem mu to i přál. Mohli pozici obejít zprava, a cílovou budovu zničit otevřenou palbou z těžkého kulometu, m-14 a m79 granátometů, tak, jako to dělali s každou budovou před touto akcí. Tím by cílovou budovu kompletně zničili. Navíc si ony první dva průzkumníky odstřelovač vychutnával nejméně dvacet minut nepřesnými zásahy do různých částí těla, aby je pak zabil jednou, skvěle mířenou sprškou z Ak-47 během pěti sekund. Možná to vypadá, že takhle doma, hezky v klídku, se mi to mudruje, ale takhle diletantsky provedenou akci jsem už dlouho neviděl. Tohle že jsou profesionální vojáci ? Je asi pravdou, že v tréninku nebyly zahrnuty strategické operace a taktická cvičení. Ale stejně. Takhle na mě vojáci působili spíše jako gumy. No nic.

Ve filmu se, kromě instruktora (a zešíleného vojáka na začátku), nenacházejí žádné zajímavé charaktery, a tak mi bylo celkem jedno, kdo zemře, a jak. Většina postav se chovala dosti nezajímavě a nebyli nijak skvěle vykresleny. Hudba je sice pěkná, třeba takový "War" od Edwin Starr je luxusní záležitost, ale přišlo mi, že k některým situacím se některé songy příliš nehodí. A co se týče pozitiv, film je hezky podbarven, má slušnou atmosféru a je precizně natočen. Prostě Kubrick 🙂 Jako osvěžující mi taktéž přišlo prostředí boje ve městě, a exteriéry planin plné suché, nažloutlé trávy, narozdíl od klasicky zobrazovaného boje v pralese.

Reklama

Full Metal Jacket na mě svojí druhou polovinou působí jako nepříliš zajímavý, válečný patos, a jako vrchol válečného filmu, a zároveň nejlepší film o válce ve Vietnamu tak pro mě nadále zůstává Apocalypsa od Francise Forda Coppoli, se kterou se tento film nemůže vůbec měřit. I když to, hlavně díky první polovině, není špatný film, byl jsem vcelku zklamán. jenže polovina filmu je velký kus z pomyslného koláče, a proto dávám sedm. 

Hodnocení: 7/10