Reklama
 
Blog | Mikoláš Adlof

Věc (The Thing)

Americký sci-fi horror režiséra Johna Carpentera "Věc" (The Thing) je už poněkud staršího data natočení (1982), avšak stará, skvělá díla by neměla být nikdy zapomenuta, a nevidím jediný důvod, proč si je nepřipomenout a nezhodnotit i po letech. Zvláště pro ty, kdo s tímto filmem ještě neměli "tu čest" je tato recenze určena.

—"Man is The Warmest Place to Hide"—

Příběh možná z dnešního pohledu neoplývá zrovna originalitou, ale to, jak je zpracován, je na tomto filmu výjimečné. Vědci z americké výzkumné stanice na Antarktidě vystraší vrtulňíkový nájezd jejich norských kolegů, kteří se marně snaží zabít běžícího psa. Lov dopadne neúspěšně a Norové zemřou bez toho, aby situaci Američanům objasnili. Ti však postupně zjištují, že se psem není cosi v pořádku. Je totiž infikovaný mimozemským virem, kteý využíva telesné schránky živých tvorů pro sebezdokonalování a pro napodobování právě onoho tvora, kterého infikoval.  Ztvárnění mimozemské stvůry je díky skvělým, avšak již poněkud zastaralým trikům velice děsivé a celkově povedené, a při mutaci, kdy se organismus přeměňuje ve svého hostitele opravdu tuhne krev v žilách. Navíc tenhle tvor vypadá pokaždé jinak, takže stereotyp nehrozí. Když se transformuje do psa, či do lidí, vždy je omotává nespočty šlahounovitých noh a rukou, a místy připomíná obří hmyz. Obvzláště lidská hlava s pavoučíma nohama je velice povedená. Navíc k infekci stačí kontakt s jedinou nakaženou buňkou, a tak je potřeba všechny mrtvoly bezpečně upálit plamenomety. Na to vědci přijdou až o trochu později, než by bylo záhodno, a tak Tvor postupně dostává jednoho za druhým. Jakmile se však ve svoji oběť přemění, chová se jako normální člověk, a snaží se uprchnout z Antarktidy.

 Navzdory několika brutálním a krvavým scénám se však před námi odehrává výtečné psychologické drama, kdy nikdo nikomu nevěří, a všichni se navzájem podezírají. Film má též excelentní, pesimistický, temný konec, který by se dal nazvat otevřeným. Stále jsem se však nedostal k tomu nejlepšímu, a to je atmosféra. Naprosto hutná, klaustrofobická atmosféra zmrzlého kusu země, odkud není úniku. Tu ještě umocňuje skvěle minimalistická hudba od klasika filmové hudby Moriconneho. Všudypřítomná zima a nechutné, děsivé gore scény nám tak vytvářejí precizní sci-fi horror, který nemá jediné slabé místo, jedinou díru ve scénáři. Hlavní roli zde ztvárnil perfektní Kurt Russell, a zřejmě se jedná o jeho nejlepší herecké vystoupení. Se vším rozmyslem prohlašuji že se jedná o dílo dokonalé a tak mi nezbývá než udělit hodnocení plné, a to: 10/10. Osobně zastávám názor, že takové hodnocení není nemožné, a bezchybné filmy si je určitě zaslouží. Věc od Johna Carpentera je díky nepřekonatelné atmosféře, odvážné režii Johna Carpentera, skvělému Kurtu Russellovi, mrazivé hudbě, brutálnímu  ztvárnění mimozemského tvora, psychologické rovině či grandióznímu prostředí Antarktidy jeden z nejlepších horrorů, …ne-li nejlepší. Prostě klasika.

Reklama

Hodnocení: 10/10