Reklama
 
Blog | Mikoláš Adlof

Deadwood

Perfektní seriál Deadwood konečně dorazil i do naší televize, konkrétně se uhnízdil na ČT 1 ve 23.00 h. Už bylo načase. Dabing se vcelku povedl, jednotlivé hlasy jsou replikovány věrně, a tak nic nebrání k vychutnání toho pravého westernového zážitku. Podle mého názoru se jedná o nejlepší seriál, co je dnes na světě k vidění, a svojí kvalitou jednoznačně převyšuje i mnohem populárnější LOST. Zatímco se Ztraceni nesou v duchu nerealistické podívané, kde se objevuje více otázek nežli odpovědí, DEADWOOD je názornou ukázkou pefektní filmařiny a ukázka divokého západu tak, jak pravděpodobně tehdá skutečně vypadal. Deadwood je dost drsný seriál, slabším povahám nejspíše úplně nesedne, má však ještě lepší vykreslení charakterů jednotlivých postav, než např. u již zmiňovaných Ztracených. Nerad bych byl pochopen špatně, LOST je taktéž vynikající seriál, ale..na Deadwood nemá :) I přes to, že se každé pondělí v jedenáct můžeme oddávat sledování příhod městečka Deadwood, doporučuji zakoupit originální DVD. Přeci jenom není nad nonstop podívanou bez zbytečných prodlev. Komu se chce čekat celý týden na jeden díl, že .) 

Děj filmu není nikterak složitý, vše se vlastně odehrává na ploše jednoho malého města. Deadwood je městečko, kde neplatí žádné zákony, tedy ne takové, na které je civilizovaný člověk zvyklý. Vše zde má pod palcem reverend Swearengen, který je dokonale zahrán Ianem McShanem. Do městečka přijíždí (za výdělkem) hlavní hrdina (dá-li se to tak říci, tento seriál má totiž hlavních hrdinů více) Seth Bullock se svým společníkem Sol Starem, aby si zde otevřeli železářství. Po příjezdu narazí na desperáta Billa Hickoka, se kterým se Seth po drobné peripetii spřátelí. Jednou večer se v Deadwoodu objeví člověk, který tvrdí, že viděl brutální vraždu norské rodiny někde v divočině. Události naberou rychlý spád, a děj začíná gradovat více nežli kynuté těsto. Od druhého dílu se to už skutečně začíná skvěle rozjíždět, a ti, kdož ještě neměli tu čest, by to rychle měli napravit sledováním již třetího dílu zítra večer.

Deadwood se opravdu blíská hlavně skvělými ústředními postavami. Ono taky není divu, když je natočen podle literární předlohy. Tvrdý život na divokém západě nám již byl představen v geniálním filmu DEAD MAN od Jima Jarmushe (s Johnny Deppem v hlavní roli), tam se však jednalo především o nadsázku. Seriál Deadwood vychází v komprodukci s televizním kanálem HBO, a stejně jako u Bratrstva Neohrožených tato spolupráce evidentně funguje.

Podrobnější info hledejte např. zde: http://www.hbo.com/deadwood/

Reklama

a nezapomeňte: Každé pondělí ve 23.10h na ČT1. Zatím to vypadá "jen" na první sezonu, uvidíme, kdy se k nám dostane i druhá (a třetí).